Fra chilifrø til plante

Til nem løsning for fremspirreing af frøene benyttes kokos spirebrikker eller grodan brikker.

Lille spirekasse med 12 Grodan brikker

Brikkerne gennemvædes med rent vand, og frøet ligges ned i hullet. Lad dem stå lunt (25-30°) med låget på spirrerkassen i 5-10 dage. Når frøene er fremspiret fjernes brikkerne fra varmen. Lad dem stå ved alm stutemp ca 20 grader.

Efter ca 2-3 uger når planten har 4 blade incl kimblade (1,5- 2,5 cm) plantes den over i mindre potte ( 0,7 L ) med let gødet muld ( Bio Bizz light mix ) . 

Efter ca 1 md Når planten har fået 5-6 sæt blade, kan du potte den om i slut potten, og begynde at tilføje gødning.

Når natte temperaturen kommer over 10 grader, så kan du begynde at tilvænne planterne til livet udenfor. Chili skal vænnes langsomt til vind og lavere temperaturer, så når vejret er godt, så kan du sætte dine planter udendørs et par timer.

Den periode forlænges gradvist og efter et par uger er planten fuldt afhærdet og kan få sin faste plads på terrassen eller altanen.

Det kan være en god ide at udtørre planten let mellem hver vanding. Når bladene begynder at blive slappe, så er det tid til at finde vande. Planten må naturligvis ikke tørre helt ud. Den stress som planten oplever ved let udtørring får den til at sætte flere blomster og dermed også sætte flere frugter. 

Det er også vigtigt, at du husker at gøde planterne. Hvis planten mangler næringsstoffer, så sætter den kun få frugter. 

Brug feks denne Capsio chili gødning

Jo større krukke, du sætter din chili i, jo større har planten mulighed for at blive. Synes du, at væksten er blevet for voldsom, så klip blot planten tilbage. Den vil hurtigt skyde nye grene og sætte nye blomster.

Chiliplanter er udsatte for angreb fra bladlus. Hold godt øje med, om dine planter bliver invaderet af de små skadedyr. Angrebne planter vil typisk have hængene eller gule blade og tabe blomsterne. Du kan se bladlusene med det blotte øje. De er 2-3 milimeter små, grønne dyr, der typisk sidder i de yderste skudspiser. Bladlus smitter – ikke bare til andre chilier, men også til blomster og andre planter i køkkenhaven. Derfor skal du øjeblikkeligt flytte den angrebne plante væk fra de andre. 

Der er flere måder at bekæmpe bladlus på. Du kan spule planten med lunkent vand, behandle den med insektsæbe eller bruge biologisk bekæmpelse, der består af nyttedyr, der spiser bladlusene. 

Er du nybegynder, så er det en god idé at starte med chilisorter, der har slægtsnavnet ’Annum’. Her finder du velkendte typer som Jalapenos, Ancho, Mulato Isleno og Serano. Fælles for ’Annum’ typerne er, at de er lette at dyrke, modner hurtigt og tåler det omskiftelige vejr, som vi ofte har om sommeren. 

 

 

God fornøjelse!

Chilibutikken.dk